Sektör
Amacımız Ortak Uzlaşı ve Dilin Hakim Olması
29 Eylül 2018 Cumartesi 15:55 
“ Dilde birlik, Sağlıkta Birlik „


Sağlıkta Birlik Derneği (SABİDER) derneği öncülüğünde Ankara’da iki gün süren “Sağlıkta Ortak Dil” eğitimi yapıldı. Eğitime Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz kurumlarının üst düzey yöneticileri ile sektörde yer alan özel kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

SABİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Necmeddin Tan açılış konuşmasında, düzenlenen eğitimde dernek olarak öncelikli amaçlarının kamu özel gözetmeden sektör içinde yaşanan sıkıntıları ele almak ve çözüme ulaştırabilmek olduğunu vurguladı.

Tan, “SABİDER ailesi olarak giderek büyüyoruz. Bugün 7 bölgede, 50 temsilcisi olan bir dernek haline geldik. Hizmet üreten ve hizmeti satın alanları yani paydaşları bu toplantıda bir kez daha bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. SABİDER olarak, fatura üretenlerin, fatura inceleyenlerle yan yana gelip sorunların konuşulduğu, birlikte ortak çözüm bulduğu bu toplantıların sayısını arttırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Konuşmasının sonunda Tan, mevzuatla alakalı eksik ve yanlış anlaşılmaya imkan veren durumların, ortak uzlaşı ve ortak dille düzeltilmesi gerektiğinin altını çizerek, program ve eğitimlerine desteklerini esirgemeyen, sektörün sorunlarına duyarlı olanlara, sektör ve SABİDER ailesi olarak teşekkür etti.

Ortak Bir Dil Kullanılması Gerekli

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı da konuşmasına başlarken, programın adının çok doğru seçilmiş olduğunu belirterek, ortak dilin önemine işaret etti.

Dr. Mehmet Selim Bağlı, Sosyal Güvenlik Kurumunun ara hizmet sunucusu değil hizmeti finanse edici bir geri ödeme kuruluşu olduğunun altını çizerek, "Bir hizmeti eğer kamu düzenliyorsa, finanse ediyorsa hangi birim tarafından sunulursa sunulsun, o hizmet bir kamu hizmetidir. Biz kamu hizmetini Sağlık Bakanlığı, İlaç Yazılımı ve SGK olarak düzenliyoruz." dedi.

Bağlı, Sağlık Hizmet Sunucularıyla, üniversitelerle, özel sağlık hizmet sunucularıyla, eczanelerle çalışma sürecinde temel probleme bakıldığında, anlatılan ile anlaşılanın farklı olması sorunuyla karşılaşıldığını söyledi.

SGK Başkanı Bağlı, ortada bir yanlış varsa, hata varsa bunun temel nedenlerinden birisinin sık sık gündeme gelen yargıya intikal eden konuların, ortak dilde uzlaşının kurulamamasından kaynaklandığını belirtti.

SGK İskandinav Ülkeleri ile Mukayese Edilmeyecek Bir GSS Paketine Sahip

Bağlı, Sosyal Güvenlik Kurumu, dünyanın en kapsamlı GSS boyutunda, sosyal refahın ideal örnek ülkeleri olarak gösterilen İskandinav Ülkeleri ile mukayese edilmeyecek bir GSS paketine sahip. Kapsamı, şuuru, derinliği, maliyet düşüklüğü itibari ile dünyada bu maliyette bu çapta bir GSS hizmeti sunan ikinci bir kamu sosyal güvenlik sistemi veya özel güvenlik sistemi olmadığını altını çizerek vurguladı.

Bağlı, “ İçinde bulunduğumuz mali durumla bu düzeyde bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için bu hizmeti sunanlarla sık sık bir araya gelip uzlaşı içerisinde olmamız gerekir. Ortak bir dil kullandığımız zaman hem siz hem biz zamanımızdan tasarruf ederek, daha etkin bir hizmet sunabiliriz.” dedi.

Konuşmasının sonunda Başkan Mehmet Selim Bağlı, sektör temsilcilerinin bir araya gelmesine aracılık eden SABİDER’e teşekkür ederek toplantının hayırlara vesile olmasını diledi.

SABİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Necmeddin Tan, konuşmalarından dolayı SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı’ya plaket taktim etti.

Hedefimiz Hataların Tamamının Önüne Geçecek Bir Sistem Getirebilmek

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Dr. Mustafa Özderyol, " Biz fatura incelemeye 2005 yılında başlarken bugünleri hayal dahi edemiyorduk. Bugün kesilen faturayı yarın önümüze getirseler ruhumuz bile duymadan ödeyebilecek durumdaydık. 2007 yılının Haziran ayında başladığımız MEDULA sürecinde bugün öyle bir noktaya geldik ki artık isteyerek de olsa bir hata yapolmasına müsaade etmeyecek bir program geliştirdik." dedi.

MEDULA’yı takdim etmekten dolayı Kurumsal olarak gurur duyduklarını dile getiren Özderyol, “Hedefimiz sehven hataların tamamının önüne geçecek bir sistem getirebilmek ve bu sayede süreci hızlandırarak daha kolay bir faturalama imkanı sağlamaktır.” dedi.

Ürün Takip Sistemimiz, Övünç Kaynağımız Olmaya Devam Ediyor

TİTCK Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yrd. Recep Uslu, Ürün Takip Sistemi, Faturalama, Tekil Takip Sistemi ve yazılımı hakkında bilgiler vererek, ÜTS’nin,  İlaç Takip Sisteminden sonra kurulduğunu, tıbbi cihaz ve kozmetik ürünlerin tekil olarak takip etme hedefiyle yola çıktıklarını söyledi.

Uslu, ÜTS 'nin 2017 Eylül ayında optik ürünlere takiple başladığı, bu sene 2018 Temmuz ayından itibaren kalp pili, beyin pili gibi ürün gruplarıyla gelişimine devam ettiğini dile getirdi.

Uslu, "Ürün Takip Sistemimiz, ilaç takibi sisteminde olduğu gibi yine övünç kaynağımız olmaya devam ediyor. Avrupa Birliğinin henüz 2020 yılında kurmaya çalıştığı tekil takip sistemini biz 2017 yılından itibaren devreye almış bulunuyoruz. Bu noktada başta Sosyal Güvenlik Kurumumuz olmak üzere siz değerli Sağlık Hizmet Sunucularımıza ve bu teknik takip sistemindeki tüm kamu ve özel sektör paydaşlarımıza teşekkürü bir borç biliyoruz." dedi.

Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürü Tuncay Cevheroğlu da konuşmasında Ankara İl Müdürlüğü olarak, Ankara dahil olmak üzere 18 ilde Sağlık Hizmet Sunucularının yaklaşık 200 SHS’nin iş ve işlemlerini yürütmekte olduklarını ifade etti.

Toplantıda ilk gün oturumlarında ‘SGK Hizmet Alım Sözleşmesi ve 2019 Yılı Sözleşme Hazırlıkları, SGK İnceleyicileri Gözü ile Yaşanan Sorunlar ve Branş Bazında Sektör Sorunları, Medula Fatura Eki Belgeler, Görüntü Paylaşımı ve Yapılan Son Değişiklikler, Eşdeğer İlaç Uygulaması ve Medula Hastane Uygulamaları, SGK İstihdam Teşvik Uygulamaları, İş Kur Personel Alım Başvuruları ve Uygulamaları, Sağlıkta İnsan Gücü Yetiştiren Programlar ve Beklentiler, Tıbbi Dokümasyon ve Sekreterlik Öğrencilerinin Özel Sektördeki Yeri’ konu başlıklarında katılımcılar görüş aktarımında bulundu.

İkinci gün oturumlarında; SGK Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Tıbbi Malzeme Başkanlığı ortak sunumu, Teleradyoloji Sistemi, Teletıp Projesinin Sektör Yansımaları, Hizmet Başına Ödeme Yöntemi ve Faturalandırma, Tanıya Dayalı İşlemler ile Faturalandırma, Yoğun Bakım Tedavisi Alan Puanlar Üzerinden Faturalandırma, Tıbbi Malzemelerin Faturalandırılmasıyla ilgili pek çok konu hakkında, soru cevap şeklinde sunum gerçekleştirdi. Ayrıca ikinci gün oturumunda; Ürün Takip Sistemi-ÜTS, Özel Sağlık Sigortası ve TSS Süreçleri, Banka ve Vakıf kuruluşlarının faturalandırma süreçleri, Özel Sağlık ve Tamamlayıcı sigortası süreçleri eğitimi oturumları da yapıldı.

Toplantı sunumları için alttaki linki tıklayınız.
Bu sitede yer alan bilgiler www.saglikdernegi.com adresi kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Tüm hakları Telif Hakları Yasası'nca korunmaktadır. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.