Anasayfa | Künye | İletişim | Sağlıkta Birlik Derneği Ana Sayfan Yap Açılış Sayfası Yap | Sağlıkta Birlik Derneği sık kullanılanlara ekle Sık Kullanılanlara Ekle | Sağlıkta Birlik Derneği RSSRSS 19 Nisan 2024, Cuma
SABİDER E-Fatura Toplantı Notları
27 Ekim 2017 09:46  |  Okunma: 3925  |
“ E-fatura ve fatura eki belgelerin elektronik ortamda gönderilmesine ilişkin bilgilendirme toplantısı sonuç raporu „

E-fatura ve fatura eki belgelerin elektronik ortamda gönderilmesine ilişkin bilgilendirme toplantısından yansıyanlar;

E-fatura süreçleri
Hepimizin bildiği üzere SGK 01.10.2017 tarihinde E-fatura’ya geçti. Burada SHS lerden e-fatura mükellefi olanların Ekim dönemine ilişkin faturalarını e-fatura olarak göndermek zorunda olduklarını bir kez daha hatırlatmış olalım. Toplantıda konuşulan konu başlıkları ise aşağıdaki gibidir;

1.  E-fatura SGK nın dönem sonlandırma sayfasında hazırlamış olduğu XML’i alarak oluşturulabileceği gibi, her SHS entegratör firma ile belirlenen şemaya uygun bir şekilde kendileri de hazırlayabilir. Bu şema da olmazsa olmazlar ;
a.
İlave fatura tipi   : Eylül dönemine ilişkin fatura kesen bir çok SHS bu alanda hata yaptıkları için faturaları hatalı duruma düştü.
b.  Mükellef Kodu (Tesis Kodu)  : SHS lerin Medula Tesis kodunu ifade eder.
c.  Dosya no  : Dönem sonlandırma ekranındaki evrak referans numarasını ifade eder.
d.  Dönem  :  Medula da belirtilen dönemi ifade eder.
2.  E-faturanın GİB’e gönderilmesi SGK tarafından kabul edilmesi yada ulaşması anlamı taşımıyor. 1220 kodu ile beklemesi durumunda (Bu durum Gib’ den sorgulanarak HBYS sisteminde görülebilir) bu faturanın henüz SGK ya ulaşmadığını sırada beklediğini gösterir. SGK ya ulaşan faturalar Dönem sonlandırma ekranında ilgili döneme tıklandığında gözükecek.
3.  Olası e-fatura sorularında
sgkefatura@sgk.gov.tr mail adresine “e-fatura Zarf ID”  mutlaka yazılı olmalıdır. Böylelikle sorular daha hızlı cevaplanıp, çözüme kavuşacaktır.
4.  SHS ler kesmiş oldukları faturaları dönem sonlandırma ekranında açılan yeni alan ile görebilecekler.
5.  Manuel faturalarda (Medula üzerinden gönderil(e)meyen) ise evrak referans numarası olmayacağı için ilgili kısma “0” yazılarak geçilecektir.
6.  SGK tarafından diğer grubundaki hastalara ilişkin ayrı ayrı düzenlenen faturalar yapılacak olan SUT değişikliği ile tüm dönem için
“TEK FATURA” kesileceği, bu değişiklik yapılıncaya kadar ise son güne tüm faturaları sıkıştırmak istemeyen SHS’ lerin ay sonundan dönem sonlandırma yaparak alınan referans no ile tek faturaları kesebilecekleri ve Evrak referans numarası her dönem için tek oluşturulan ve sonrasında dönem iptal edilse bile değişmeyen bir numara olduğu ifade edildi.
7.  SGK e-fatura temel fatura özelliğinde kabul yaptığı için faturanın iptali yada reddi gibi bir durum söz konusu değil. Bu durumda yani faturanın hatalı kesilmesi durumunda SGK ya konu yazılı olarak bildirilecek ve SGK bu faturanın iptal olduğuna ilişkin bir yazı verecek. Maliye bakanlığı ile yapılan görüşmelerde bu yazının iptal için geçerli olacağı bilgisi ifade edildi.
8.  Kesilecek e-fatura SGK nın oluşturmuş olduğu  XML de tek satır olarak dizayn edilmiş. Ancak SHS ler istediği gibi bunu düzenleyebilir. Sektörde ortak bir uygulama olması adına tek satır olarak kesilmesinin uygun olacağı konuşuldu.
9.  Yupas numarası olmayan Yurt dışı hastalarında yapılacak SUT değişikliği ile yardım belgesinin alındığı il baz alınmak suretiyle ülke bazında tek fatura kesileceği ifade edildi.
SORU – CEVAP
VUK’ta belirtilen 7 gün kuralı SGK e-faturada nasıl uygulanacak?
SGK bu konuda faturanın VUK gereği hiç kesilmemiş gibi değerlendirilmesine takılmayacaklarını ve ödemelerde sorun olmayacağını ancak Maliye açısından bir risk var ise bunun özelge ile cevaplanması adına STK’ların görüş sorması gerektiğini, Maliye ile yapılan görüşmelerde bu konuda olumlu oldukları ve yaşanılan sorunu çözme eğiliminde olduklarını ifade edilmiştir. Yine Maliye bakanlığının 2012 yılındaki tebliğine istinaden SHS lerin aylık tek fatura kesmeleri gerektiğini ve Maliye’ nin bu konuda SHS lerin 7 gün kuralının olmadığını verilen hizmetleri ayın son günü olacak şekilde faturaya dönüştürmeleri gerektiği ifade edildi.
Bazı hastaneler ayın son gününe fatura keseceklerini ancak fatura kesim tarihinin takip eden ayın 7. Günü olacağını, bazı hastaneler ise dönem kapama tarihi ne olursa olsun fatura tarihinin yine ayın son günü olacağını söylediler.

Fatura eki belgelerin elektronik ortamda gönderilmesi

1.  Uygulamaya 01.01.2018 tarihi itibarı ile geçilmesi hedefleniyor.
2.  Fatura eki belgeler dönem örneklemesinden sonra HBYS üzerinden belge eklenmek suretiyle takibe eklenecek. Sonrasında evrak taslak durumuna SHS ler tarafından alınacak ve sisteme evrak ekleme kapatılacak, Dolayısı ile dönem örnekleme ile evrak ekleme sürelerinin teslim son günü olan 15. Günü aşmaması için tedbir alınması gerekiyor.
3.  İnceleyici hekim talep ettiği evrağı sistem üzerinden mesaj atıp isteyebilecek bu durum dönem sonlandırma ekranı açıldığında mesaj olarak kullanıcıya yansıyacak.
4.  Kesinti olan evraklarda itiraz süresi olan 5 günlük süre içerisinde evrak ekleme yapılabilecek. Ancak bu süre sonunda evrak ekleme sistem tarafından engellenecek.
5.  Islak imza sut değişikliğinde kalkacak  ve tüm belgeler sistem üzerinden kabul edilecek.