Sağlık Bakanlığı yaz aylarınınyaklaşmasıyla birlikte besin ürünlerinde bozulmalara dikkat çekerekzehirlenmelere karşı uyardı. Bu kapsamda besin güvenliği kitabı hazırlayanbakanlık, yemek öncesi ve yemek yaparken uyulması gereken kuralları açıkladı.
Kitapta besinlerin saklanmasıkonusunda buzdolabı ayarlarının mevsime göre yapılması gerektiği belirtildi.Bakterilerin üremek için protein zengini besinleri tercih ettiği kaydedilenkitapta "Bakteriler et, süt, tavuk, balık, yumurta gibi protein yönündenzengin besinleri tercih ederler. Bu nedenle proteinden zengin olan besinlerpotansiyel tehlikeli besinlerdir. Bu besinlerin saklanmasına ayrıca özengösterin" denildi.
YARAYA SU GEÇİRMEZ BANDAJ
Kitapta besin güvenliği içinuyulması gereken kurallar şöyle belirtildi: "Tırnaklarınızı kısa ve temiztutun. Oje, alyans ve mücevherat, kullanmayın. Ellerde yara, kesik ve sıyrıklarvarsa, besin hazırlarken yaralı bereli kısma antiseptik merhem sürerek, sugeçirmeyen bandaj ile kapatın. Besinlerle uğraşırken asla ağız, burun vesaçlarınıza dokunmayın.
Mutfakta yemek hazırlarken sakızçiğnemeyin, sigara içmeyin. Yemeklerin tat kontrollerini yemeği karıştırdığınızkaşık ile değil, ayrı bir kaşık ile bir tabağa koyarak yapın. Çiğ et, tavuk vebalıkları ayrı paketlerde ve ayrı saklama kaplarında saklayın."
Kaynak:BUGÜN