Anasayfa | Künye | İletişim | Sağlıkta Birlik Derneği Ana Sayfan Yap Açılış Sayfası Yap | Sağlıkta Birlik Derneği sık kullanılanlara ekle Sık Kullanılanlara Ekle | Sağlıkta Birlik Derneği RSSRSS 02 Mayıs 2024, Perşembe
SAĞLIK BAKANLIĞI
İLACINIZI TAKİP EDİN
24 Şubat 2016 14:02  |  Okunma: 1985  |
“ Kaçak ve sahte ilacın önüne geçmek için geliştirilen İlaç Takip Sistemi, vatandaşlar cep telefonlarına indirdikleri uygulamaya barkodu okutup ilaçlada kullanıma açıldı. Artık eczaneden ilaç alan vatandaş indirdikleri uygulamaya barkodu okutup ilaçla ilgili bilgileri öğrenebilecek. „

Sağlık Bakanlığı, kaçak ve sahte ilacın önüne geçmek için geliştirilen İlaç Takip Sistemi'ni (İTS) herkesin kullanımına açtı. Android tabanlı telefonlar için geliştirilen uygulama, ücretsiz indirilebiliyor. Sistem, ilacın kutusunda bulunan barkod sisteminin cep telefonundaki uygulamaya okutulmasıyla harekete geçiyor. Barkodu okuyan uygulama, ilaç hakkında bilgileri sıralıyor.

YAN ETKİSİ BİLDİRİLECEK

Uygulamada, alınan ilacın sisteme kayıtlı olup olmadığı, hakkında toplatılma kararı bulunup bulunmadığı ve son kullanma tarihinin geçip geçmediği gibi bilgiler de vatandaşa sunuluyor. Sistemde kayıtlı olmayan ve toplatılma kararı verilen ilaç için "Sakıncalıdır" uyarısı yapılıyor. "Sakıncalı" uyarısı yapılan ilaç için eczaneye ve Sağlık Bakanlığı'na bildirim yapılması gerektiği kaydediliyor.

100 BİNDEN FAZLA KİŞİ İNDİRDİ

20 Şubat'ta uygulamaya konulan sistem, ilk 2 günde 100 binden fazla kişi tarafından indirildi. Uygulamada "yan etki" butonu da bulunuyor. İlacı kullanma ve yan etkisiyle karşılaşan hasta bu uygulama üzerinden bakanlığa bildirim yapabiliyor. Aynı ilaçla ilgili çok sayıda şikayet gelmesi durumunda bakanlık, üretici firmayla iletişime geçip ilacın kontroledilmesini isteyecek.

51 BİN SAHTE İLAÇ YAKALANDI

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun hazırladığı "Türkiye İlaç Paz Gözlem Raporu-1" adlı çalışmada,yasa dışı ilaç sektörün boyutu ortaya konuldu. Rapora göre, Türkiye'de sadece geçen yıl 51 bin 596 sahte ilaç ele geçirildi, ilaçların satıldığı bin 377 internet sitesi erişime kapatıldı. Sahte ilaçların arasında en çok kanser ilaçları, antibiyotikler,cinsel gücü artırıcı ve zayıflatıcı ürünler yer aldı. İlaçlar Çin, Mısır,Azerbaycan, Libya, Tunus, Ürdün Suriye gibi ülkelerden geldi.