Anasayfa | Künye | İletişim | Sağlıkta Birlik Derneği Ana Sayfan Yap Açılış Sayfası Yap | Sağlıkta Birlik Derneği sık kullanılanlara ekle Sık Kullanılanlara Ekle | Sağlıkta Birlik Derneği RSSRSS 18 Haziran 2019, Salı
HUKUK - AVUKAT PINAR AKSOY GÜLASLAN
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmeleri/Protokolleri
31 Mart 2016                2666 kez okundu.             Yazar E-posta:aksoypinaraksoy@gmail.com
“ Sağlıkta Birlik Derneği Hukuk Danışmanı Av.Pınar AKSOY GÜLASLAN yenilenen sözleşmeyi değerlendirdi. „

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Hizmeti  satın alım sözleşmelerinin /protokollerinin hazırlanması ve akdedilmesine ilişkin yönetmelik 25.03.2016 tarihli Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bilindiği gibi  Kurum, sağlık hizmetlerini, Kurum ile yurt içindeki veya yurt dışındaki sağlık hizmeti sunucuları arasında yapılan sözleşmeler yoluyla ve/veya bu Kanun hükümlerine uygun olarak genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularından satın aldıkları sağlık hizmeti giderlerinin ödenmesi suretiyle sağlamaktadır. Bunu da 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun'dan almış olduğu yetki ile yerine getirmekte idi. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun genel sağlık sigortası uygulamalarına ilişkin usul ve esasları ise Genel Sağlık Sigortası Uygulamaları Yönetmeliği'nde yer verilmiş idi.

Kurum,   sağlık hizmetleri finanse edilen kişilere kaliteli, erişilebilir ve tıp biliminin genel kabul gören kurallarına uygun olarak sunulan sağlık hizmetlerinin karşılanması ve ihtiyaç duyulan alanlarda oluşturulacak alternatif geri ödeme modelleri üzerinden sağlık hizmetinin finansmanı için sağlık hizmeti sunucuları ile Kurum arasında yapılacak sözleşmelerin/protokollerin hazırlanması ve akdedilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlamıştır.

Yönetmelikte, kanunda  ve sağlık hizmeti satın alma sözleşmelerinde yer alan  bir kısım genel hükümlerin tekrarı niteliğinde olduğunu görmekteyiz. Üzerinde tartışılması gereken  önemli konulardan biri; sözleşmelerin/protokollerin geçerlilik süresi sonunda yenilenmesi ve yeni sözleşme yapılması durumlarıdır.  İlk defa sözleşme/protokol yapılacak SHS’ler, mahalli sağlık hizmeti sunumu ihtiyacı, kamu yararı, aktüeryal denge, sözleşme talep eden SHS’lerin ve o bölgedeki diğer SHS’lerin niteliği değerlendirilerek Kurum tarafından belirlenecektir. Yeni dönem için sözleşmesi/protokolü yenilenecek SHS’ler, Kurumca daha önce yapılan tespitler, hasta memnuniyeti, kamu yararı, aktüeryal denge ve verimlilik gibi ölçütler değerlendirilerek Kurum tarafından belirlenir. Kurum tarafından ilgili  sağlık hizmet sunucusundan gerekli görülmesi halinde teminat mektubu istenebilecektir. Kurum bu değerlendirmeyi hangi  kayıtlara bağlı olarak yapacaktır? TİG kayıtları mı dikkate alınacaktır. Bu konunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

Yine Kuruma olan borcu, Kurum bilgi işlem sistemi (MEDULA) üzerinden iletilen toplam tahakkuk tutarına göre hesaplanacak son altı aylık fatura ortalamasını aşan SHS’lerle, götürü bedel üzerinden hizmet alım sözleşmesi/protokolü olan SHS’ler hariç olmak üzere sözleşme/protokol yapılamayacaktır.

Sağlık hizmet sunucusunun işletme hakkının devri ve kiralama dahil olmak üzere işletmenin devri gibi sonuç doğuracağına yönetmelikte yer verilmiştir. Kanun yapma sistematiği bakımından kanun ile düzenlemiş bir hususun yönetmelikte yer verilmesini tereddüt ile karşıladık. Türk Ticaret  Kanunu  ve Borçlar Kanunu işletmenin devri hususunda ayrıntılı düzenlemelere yer vermişken,  işletme hakkının kiraya verilmesinin yönetmelikte işletme devri olarak kabul edilmesi. Uygulamada  tartışmalara neden olacaktır.

Kurum yeni sözleşme metnini 28.03.2016 tarihinde internet sitesinde yayınladı ve 31 Mart 2016 tarihi mesai bitimine kadar özel sağlık hizmet sunucularının imzalanması yönünde bildirimde bulundu. Diğer sağlık hizmet sunucuları ise bu süre  15.04.2016. Yetkili mahkeme  Ankara olarak belirlendi. Bu konudaki değerlendirmeleri bir sonraki yazımızda.